Luonnonmateriaalit kodintekstiileissä - materiaaliopas

Luonnonmateriaalit tekstiileissä - materiaaliopas

Luonnonmateriaalit tekstiileissä tarjoavat kauniita, luonnollisia ja kestäviä vaihtoehtoja kodin sisustukseen. Rakastan luonnonmateriaalien tuntua, pehmeyttä ja hengittävyyttä sisustuksessa.

Luonnonmateriaalit ovat nimensä mukaisesti peräisin luonnosta: kasveista, eläimistä tai mineraaleista. 

Luonnonmateriaalit, kuten puuvilla, pellava, villa, silkki ja hamppu, ovat tunnettuja kestävyydestään ja hengittävyydestään. Eri materiaaleja vaihtelemalla kotiin voi luoda erilaista tunnelmaa ja ilmettä. Esimerkiksi puuvilla voi tuntua kevyeltä ja raikkaalta, kun taas villa antaa lämpimän ja pehmeän kosketuksen. 

Luonnonmateriaalit ovat uusiutuvia ja biologisesti hajoavia. Luonnonmateriaaleja pystyy korjaamaan ja huoltamaan ja näin pidentämään niiden käyttöikää. Luonnonmateriaalit ovat ympäristöystävällinen vaihtoehto kodin sisustuksessa, mutta on hyvä huomioida eri materiaalien ominaisuudet ja tuotanto-olosuhteet.

Tämä blogiteksti toimii materiaalioppaana luonnonmateriaaleille. Materiaaliopas on jaoteltu kasvikuituihin ja eläinperäisiin materiaaleihin.

Jos sinua kiinnostaa lukea lisää samanlaista sisältöä, tilaa ilmainen HEMPEA-uutiskirje

Uutiskirjeissä kerron lähemmin hampputekstiilien tuotannosta, materiaaleista, yrityksen arjesta Lapissa. Sekä uutuuksista, ennakkomyynneistä ja alennuksista.

Lisäksi, uutiskirjeen tilaamalla saat seuraavasta tilauksestasi 10 € alennuksen. Alennus koskee yli 50 € tilauksia.

Materiaaliopas - kasvikuidut

Kasvikuidut ovat luonnonmateriaaleja, jotka ovat peräisin kasvien eri osista. Niitä voidaan eristää esimerkiksi kasvin siemenistä, lehdistä, varresta tai kuoresta. Tekstiileissä käytettyjä kasvikuituja ovat esimerkiksi puuvilla, pellava, hamppu ja bambu.

Kasvikuitujen tuotanto on yleensä vähemmän ympäristölle haitallista kuin synteettisten kuitujen valmistus. Siksi kasvikuiduista saatuja luonnonmateriaaleja voidaan pitää ekologisena vaihtoehtona tekstiileissä.

Luonnonmateriaalit kodintekstiileissä - kasvikuidut

Luonnomateriaalit tekstiileissä: kasvikuidut vertailussa

Kuitu Ominaisuudet  Käyttötarkoitukset Pesu & hoito Ekologisuus

Hamppu

Kestävä, ekologinen, hengittävä Tekstiilit, kuten vaatteet ja kodinsisustus Konepesu miedolla lämpötilalla, mieto linkous, ei rumpukuivausta Vaatii vähemmän vettä ja lannotteita kuin monet muut kasvit, ei torjunta-aineita, runsassatoinen hiilensitoja, parantaa maan laatua.
Pellava Viileä, hengittävä Vaatteet, vuodevaatteet, ja kodinsisustus Konepesu miedolla lämpötilalla väljässä vedessä, kuivaus ilmavasti Kasvaa vaatimattomissa olosuhteissa ja vaatii vähän lannotteita, mutta hyvä sato voi vaatia torjunta-aineiden käyttöä.
Puuvilla Pehmeä, monipuolinen, helppo pestä Vaatteet, vuodevaatteet, ja kodinsisustus Konepesu normaalilla lämpötilalla, kuivaus ilmavasti Luonnollinen materiaali, mutta viljely vaatii paljon vettä ja kemikaaleja. Luomupuuvillan viljely on ekologisempaa.
Nokkonen Kestävä, antibakteerinen, ekologinen Tekstiilit, kuten vaatteet ja kodinsisustus Konepesu miedolla lämpötilalla, hellävarainen kuivaus Kasvaa helposti ilman suuria kemikaalimääriä. Pieni tuotanto ja rajoitettu saatavuus.
Sisal Karkea, kestävä, vahva Matot, korit, narut ja köydet Puhdistus imuroimalla ja tahrojen poisto kostealla liinalla Kasvi kestää hyvin kuumuutta ja kuivuutta. Estää eroosiota, sitoo runsaasti hiilidioksidia.
Bambu (luonnonkuitu mutta kangas valmistettu kemiallisesti) Kevyt, pehmeä, hengittävä Vaatteet, vuodevaatteet, pyyhkeet, ja kodinsisustus Konepesu miedolla lämpötilalla, kuivaus ilmavasti Bambu kasvaa nopeasti ja ilman suuria kemikaalimääriä. Tehokas hiilensitoja. Kuidun käsittely langaksi tapahtuu kemiallisesti vaatien paljon energiaa ja kemikaaleja. Bambuviskoosikangas onkin keinokuitukangas, vaikka sen alkuperäisenä materiaalina on luonnonkuitu.

 

Ominaisuuksiiltaan samankaltaisia hamppu- ja pellavakangasta olen vertaillut tarkemmin tässä blogikirjoituksessa.

Materiaaliopas - eläinperäiset luonnonmateriaalit

Eläinperäiset luonnonmateriaalit ovat peräisin eläimistä, ja niitä voidaan käyttää monenlaisissa tuotteissa, kuten tekstiileissä, huonekaluissa tai koriste-esineissä. Näitä materiaaleja ovat esimerkiksi nahka, silkki, untuva ja villa. Eläinperäiset luonnonmateriaalit ovat usein kestäviä ja laadukkaita, ja siten pitkäikäisiä. Tässä oppaassa käsitellään tekstiileissä käytettäviä eläinperäisiä luonnonmateriaaleja.

Ne materiaalit voivat tuoda kodin sisustukseen lämpöä, pehmeyttä ja ylellisyyttä, mutta niiden eettisyys ja ympäristövaikutukset voivat vaihdella. Eläinperäisiä materiaaleja käyttäessä kannattaa ottaa huomioon tuotantomenetelmät ja eläinten hyvinvointi.

Luonnonmateriaalit tekstiileissä - eläinperäiset materiaalit

Luonnonmateriaalit tekstiileissä: eläinperäiset materiaalit vertailussa

Eläinperäinen materiaali Ominaisuudet Käyttötarkoitukset Pesu & hoito Ekologisuus & eettisyys
Villa (esim. lampaan, alpakan, kamelin) Lämmin, pehmeä, hengittävä, luonnollisesti likaa hylkivä

Neuleet, huovat, matot, vaatteet

Tuuletus, hellävarainen pesu viileässä vedessä, kuivatus tasolla

Villan tuotanto on useimmiten lihateollisuuden sivuvirtaa. Villan tehotuotanto voi aiheuttaa kuormitusta ympäristölle tai epäeettisiä olosuhteita tuotantoeläimille.

Nahka Kestävä, joustava, hengittävä ja patinoituessaan saa kauniin ulkonäön Huonekalut, vaatteet, asusteet, kengät Pyyhkiminen kostealla liinalla, hoito nahalle tarkoitetulla hoitoaineella tai rasvalla. Nahan tuotanto on useimmiten lihateollisuuden sivuvirtaa. Nahkateollisuus voi aiheuttaa eettisiä ja ympäristöongelmia, erityisesti jos nahkaa tuotetaan tehotuotantona tai muulla tavoin epäeettisesti.
Silkki Kiiltävä, pehmeä, kevyt, hengittävä. Vaatteet, vuodevaatteet, sisustustekstiilit Kemiallinen pesu, tai hellävarainen pesu viileässä vedessä, kuivatus tasolla.

Silkki tuotetaan silkkiperhosten toukkien koteloiden silkkilangasta. Tuotanto voi vaatia runsaasti torjunta-aineiden käyttöä. Tuotantoon voi liittyä myös eettisiä ongelmia.

Untuva Erittäin lämmin, kevyt, pehmeä Täkit, tyynyt, makuupussit, vaatteet Pesu pesulassa tai hellävarainen pesu pesukoneessa, kuivatus kuivausrummussa. Tuotannossa voi olla epäeettistä. Eläinten hyvinvoinnin huomioiva ja vastuullisesti tuotettu untuva on eetisempi ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

 

 Yhdistele eri luonnonmateriaaleja kodin sisustuksessa

Yhdistelemällä eri luonnonmateriaaleja kodintekstiileissä voi luoda kiinnostavan yhdistelmän erilaisia pintoja. Luonnonmateriaaleista voit valita ne, jotka sinulle ovat sopivimmat niin tyyliltään, ominaisuuksiltaan kuin myös eettisyydeltään.

Minun suosikkini on monipuolinen, helppohoitoinen hamppu. Esimerkiksi HEMPEA Nuvvus tyynyliina sopii niin makuuhuoneeseen kuin olohuoneen sohvalle tuomaan lämpöä ja pehmeyttä.

Mitkä ovat sinun suosikkisi kodintekstiilien luonnonmateriaaleista?

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.