Hermoston rauhoittaminen - 5 lempeää keinoa

Hermoston rauhoittaminen- 5 lempeää keinoa

Hermoston rauhoittaminen- kokeile näitä 5 lempeää keinoa

Hermoston rauhoittaminen on yksi hyvinvoinnin kulmakivistä. Nykyaikana ylivireys on liiankin yleistä ja tuo mukanaan monenlaista oiretta. Ehkä tunnistat niistä joitakin? Unille rauhoittuminen on hankalaa tai yöunet ovat katkonaiset. Tauot työn lomassa tuppaavat unohtumaan ja paikallaan olo ja pysähtyminen on hankalaa.

Kuinka ylivireydestä sitten pääsee eroon? Tässä tekstissä kerron sinulle lyhyesti hermoston toiminnasta ja annan viisi lempeää keinoa hermoston rauhoittamiseen - mikä niistä nousee sinun suosikiksesi?

Kuinka hermosto toimii?

Hermostomme koostuu kahdesta, toisilleen vastakkaisesta järjestelmästä. Nämä ovat parasympaattinen ja sympaattinen hermosto.

Kun on aika tarttua toimeen ja suorittaa, aktivoituu sympaattinen hermosto. Se auttaa meitä ylläpitämään sopivaa vireystilaa, jotta saamme asiat ja työt tehtyä. Levon aikana taas parasympaattinen hermosto aktivoituu, jolloin syke rauhoittuu ja verenpaine laskee. Näin keho pääsee palautumaan.

Molemmat hermoston osat toimivat autonomisesti eli täysin itsenäisesti, ilman että meidän tarvitsee kontrolloida niitä. Näiden molempien toimiessa tasapainosesti hermoston rauhoittaminen onnistuu aktiivisen päivän jälkeen; olemme virkeitä silloin kun sitä tarvitaan ja rentoudumme ja palaudumme yön aikana. Tällöin voimme hyvin ja jaksamme tehdä kaikkea sitä, mitä arkeemme kuuluu.

Mistä hermoston epätasapaino johtuu?

Stressi ei aina ole pahasta. Stressireaktio kuuluu normaaliin, terveen kehon toimintaan. Stressitilanteessa mieli on valpas ja pystyy keskittymään olennaiseen. Keho on myös valmiina toimintaan.

Tässä vaativassa, ärsykkeitä ja vaatimuksia täynnä olevassa yhteiskunnassa kyky säädellä toiminnan ja palautumisen välistä suhdetta usein häviää.

Tehokkuus ja suorittaminen muodostuvat tärkeämmiksi kuin palautuminen ja lepo. Kun stressi, hyväkin sellainen, pitkittyy, niin pinna kiristyy pienistäkin asioista. Uni enää ota tullakseen. Sairastumisalttius kasvaa ja erilaisia kipuja voi ilmaantua eri puolille kehoa.

Pitkittynyt stressi ilman tarvittavaa aikaa palautumiseen johtaa ennen pitkään hermoston ylivireystilaan. Alussa olo voi olla hyvinkin aikaansaava, vaikka ylivireys kuormittaa sekä mieltä että kehoa koko ajan. Vaikka nukkuisi kunnon yöunet ei olo ole sen virkeämpi seuraavana aamuna.

Keho ja mieli tottuvat stressiin yllättävän pian ja alkavat pitää tätä normaalina olotilana. Rauhallisen olotilan tunnistaminen ja siihen pyrkiminen voikin tällöin olla vaikeaa koska se on niin kaukana normaalista, ettei sitä enää muista.

Kiireen ja kuormituksen yhä pitkittyessä hermoston ylivireys johtaa yllä mainittuihin oireisiin ja esimerkiksi uniongelmiin, korkeaan verenpaineeseen, väsymykseen ja muistiongelmiin.

Hermoston rauhoittaminen on toistuvia, pieniä tekoja

On hyvä tiedostaa, mitkä asiat kuormittavat juuri sinua eniten. Aina ei ole kyse siitä, että töitä olisi liikaa vaan palautumista vain on liian vähän. Kuinka käytät vapaa-aikaasi? Teetkö asioita, joista nautit vai täyttyykö vapaa-aikakin velvollisuuksista ja aikatauluista?

Hermosto on kuin meidän luustoamme ympäröivät lihakset - ne kaikki tarvitsevat harjoitusta. Jokainen pienikin hetki, jonka muistat ottaa rentoutumiselle auttaa laskemaan kierroksia ja hermostoa rauhoittumaan. Mitä useammin pääset rauhoittumisen tilaan, sitä paremmin hermostosi oppii laskemaan kierroksia itse.

Stressaavan ajanjakson jälkeen on hyvä saada toistuvia kokemuksia rentoutumisesta. Tällä tavoin opit pikkuhiljaa tunnistamaan hermoston tasapainotilan. Näin siihen pyrkiminen sekä itse tietoisesti auttaen että autonomisesti hermoston tasolla helpottuu.

Hermoston rauhoittaminen ei siis ole kerran viikossa tehtävä kahden tunnin meditaatio vaan pieniä arjen tekoja- lepohetki ruokailun jälkeen, mikrotauko töiden lomassa tai vaikka leppoisa kävely lähimetsässä.

Viisi lempeää keinoa hermoston rauhoittamiseen

Ärsykkeiden vähentäminen

Itse huomaan stressaavien ajanjaksojen aikana luontaisesti vähentäväni ärsykkeiden määrää. En katso uutisia, en kuuntele radiota. Myös somessa käytettävä aika vähenee ihan huomaamatta.

Uutiset sodasta ja maailman muista tapahtumista voi ihan hyvin jättää vähemmälle silloin kun tuntuu siltä, että omasta arjesta selviytyminenkin on haasteellista. Television sijaan voi käpertyä illalla sänkyyn jonkun hyvää mieltä tuottavan kirjan kanssa tai vaikka kuunnella äänikirjaa.

Ei ole itsekästä laittaa puhelinta äänettömälle, kun on iltaunille hiljentymisen aika. Myös puhelimen viestiääniä voi karsia - onko tarpeen, että se ilmoittaa jokaisesta sähköpostista tai sosiaalisen median tapahtumasta? Anna hermostollesi lupa rauhoittua ilman puhelinta vaikka yhtenä päivänä viikossa. Jos se tuntuu hankalalta, niin aloita esimerkiksi yhdestä illasta.

Tunnustele tämän jälkeen, miltä se kehossa tuntuu?

Luonnossa liikkuminen

Meille suomalaisille luonto ja siellä liikkuminen on yksi tärkeimmistä palautumisen keinoista. Luonto on varsinkin täällä pohjoisessa aina lähellä ja kaupungissakin voi hakeutua puistoon, nojata puuhun tai kesällä upottaa paljaat varpaat vihreän nurmen pehmeään syleilyyn.

Hermoston rauhoittaminen onnistuu luonnossa jo parissa kymmenessä minuutissa. Verenpaine ja pulssi tasoittuvat, stressihormonin määrä kehossa laskee. Jo viiden minuutin luontokylpy kohottaa mielialaa ja keskittymiskyky paranee.

Ellet pääse luontoon niin kokeile kuunnella luonnon ääniä – linnunlaulua, meren kohinaa, sateen ropinaa. Löydät niitä ilmaiseksi esimerkiksi erilaisista suoratoistopalveluista.

Uni

Paino

Laadukas uni on keskeisessä roolissa hermoston rauhoittamisessa ja kehon palautumisessa. Unen aikana hermosto pääsee "nollaamaan" itsensä päivän rasituksista, ja keho tuottaa hormoneja, jotka edistävät hyvinvointia ja stressin hallintaa.

Syvä ja katkeamaton uni auttaa vähentämään stressihormonien määrää, tasapainottamaan mielialaa ja parantamaan keskittymiskykyä. Kun luot itsellesi mukavat olosuhteet nukahtamiseen ja levolliseen uneen, autat hermostoasi rauhoittumaan.

Kutsuuko makuuhuoneesi tunnelma lepäämään ja rauhoittumaan? Kun makuuhuoneessa on rauhoittavaa olla ja mahdollisimman vähän virikkeitä, on nukahtaminen helpompaa. 

Sikeälle unelle suotuisia olosuhteita tukevat myös mukavat ja hengittävät vuodevaatteet.

Hengitys

Kun keho on stressaantuneessa tilassa, muuttuu hengitys usein pinnalliseksi ja tiheäksi. Yksinkertainen tapa hermoston rauhoittamiseksi on kiinnittää huomio kehon asentoon ja hengitykseen. Laske hartiat pois korvista, ojenna selkä suoraksi ja niska neutraaliin asentoon.

Kiinnitä nyt huomio hengitykseesi ja hidasta hengityksesi rytmiä tietoisesti. Hengitä nenän kautta sisään laskien neljään, pidä pieni tauko ja hengitä rauhallisesti ulos neljään tai jopa kuuteen laskien. Pidempi uloshengitys rauhoittaa nopeasti hermostoa ja viestii keholle, että kaikki on hyvin.

Jo lyhyelläkin hengitysharjoituksella voit muistuttaa kehoasi siitä, että ei ole syytä hätään.

Kosketus

Läheisten halaaminen, iho ihoa vasten tai vaikka oman kämmenselän silittäminen lisää oksitosiinin, hyvän olon hormonin, eritystä ja samalla vastaavasti vähentää stressihormonien määrää. Sama vaikutus on esimerkiksi lemmikkieläimen silittämisellä.

Ellei sinulla ole ketään, jota halata, voit halata vaikka omaa tyynyä. Myös se luo turvaa ja hermosto rauhoittuu.

JAATUn hyvinvointipalvelut auttavat sinua hermoston rentouttamisessa

Kun omat keinot eivät riitä

Rauhallisen olon ja rentouden voi saavuttaa omin voimin esimerkiksi yllä mainituin keinoin. Aina ei kuitenkaan omat keinot ole riittäviä.

Mikäli kaipaat apua rentoutumiseen voi hermoston rauhoittaminen onnistua esimerkiksi äänimaljojen avulla. Sointukylpy, äänimaljahoito tai erilaiset kosketushoidot rentouttavat ja rauhoittavat hermostoa- oletko jo kokeillut?

Tervetuloa tutustumaan, kerron sinulle mielelläni lisää!

Lempeydellä,

Janna

Olen Janna Björkqvist, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja. Kiinnostukseni rentoutumiseen ja palautumiseen lähti omista tarpeistani- stressi ja itseni laiminlyönti johti kehoni uupumiseen.

Nyt olen opiskellut rentoutumisen anatomiaa ja jatkan opintojani rentoutumisohjaajaksi keväällä 2023. Aiemmat opintoni yliopistossa sisälsivät anatomiaa ja fysiologiaa, joten ihmiskeho ja sen toiminta on minulle tuttua.

Hyvä uni on palautumisen perusta. Valmistan joogatuotteiden lisäksi akanatyynyjä, joiden avulla moni asiakkaistani on saanut apua niska-hartiavaivoihin. Akanatyyny parantaa myös napakkuutensa ansiosta unen laatua; tyynyn pöyhimiset vähenevät yön aikana ja uni on levollisempaa.

Koulutukseltani olen äänimaljahoitaja ja sointukylpyohjaaja. Teen hoitohuoneellani Ivalossa myös Access Bars- sekä energiahoitoja. Lue lisää ja tutustu minuun, tuotteisiini ja palveluihin enemmän osoitteessa

www.mielensopusointu.fi

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.