Millaiset vauvan petivaatteet kannattaa valita

Millaiset vauvan petivaatteet kannattaa valita

Vauvan nukkumisesta puhutaan paljon, mutta useimmiten rutiinien luomisen näkökulmasta. Tästä syystä vauvalle valittujen petivaatteiden vaikutus unen laatuun jää yleensä vähemmälle huomiolle. 

Petivaatteet ovat kuitenkin tärkeä osatekijä mukavan ja turvallisen uniympäristön luomisessa. Kun petivaatteet valitaan oikein, sekä vauva että koko perhe, nukkuvat paremmin.

Tässä artikkelissa käsittelen, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon vauvan petivaatteita valitessa.

Vältä vauvan petivaatteiden valinnassa ylimääräisiä kemikaaleja

Valitse vauvalle vuodevaatteet, joille ei ole tehty kemiallisia käsittelyjä. Tyypillisesti lakanoiden valmistuksessa voidaan käyttää erilaisia synteettisiä väriaineita, palonestoaineita ja formaldehydiä. Aikuisen iholla synteettiset kemikaalit eivät välttämättä aiheuta reaktioita. Vauvan iho on kuitenkin aikuisen ihoa herkempi, jolloin kemikaalit voivat aiheuttaa allergisen reaktion, kuten ihottuman.

Varmista siis, että vauvan lakanat on valmistettu luonnollisesti eikä niille ole tehty kemiallisia käsittelyjä. Vältyt väriaineiden haitallisilta kemikaaleilta, kun valitset täysin värjäämättömän tai vesiohenteisin värein värjätyn kankaan.

Hempean hampusta valmistetut vauvan petivaatteet ovat ekologisia ja valmistettu ilman kemiallisia käsittelyjä ja ovat siksi oivallinen valinta vauvalle. Hamppu ei tarvitse torjunta-aineita kasvaakseen, mikä vähentää vauvan saamaa kemikaalikuormaa.

Vauva kaipaa pehmeitä ja ohuita petivaatteita

Pehmeästä kankaasta valmistetut petivaatteet auttavat vauvaa nukkumaan paremmin, koska ne tuntuvat mukavalta ihoa vasten. Lisäksi petivaatteiden tulee olla ohuita, sillä liian paksut peitot voivat olla vauvalle turvallisuusriski. Pieni vauva ei kykene siirtymään pois paksun peiton luota, vaikka se estäisi hengittämisen.  

Valikoimamme vauvan pussilakana on valmistettu hamppukankaasta, joka on pehmeä ihoa vasten ja kangaslaatuna myös erityisen lämmittävä. Siksi pussilakanaa voi hyvin käyttää vauvan peittona sellaisenaan, jolloin se on ohut ja turvallinen pienellekin vauvalle.

Hengittävä kangas tasapainottaa vauvan kehon lämpötilaa

Hengittävät petivaatteet antavat ihon hengittää ja auttavat tasapainottamaan vauvan kehon lämpötilaa. Kuten me aikuisetkin, myös vauvat nukkuvat paremmin sopivan viileässä. Valitsemalla hengittävät petivaatteet varmistat sen, ettei vauvalla tule liian kuuma.

Hamppukankaassa on luonnostaan hyvät ominaisuudet lämmönsäätelyä ajatellen. Hampusta valmistetut petivaatteet pitävät vauvan kehon lämpimänä viileissä olosuhteissa ja sopivan viileänä lämpimissä olosuhteissa.

Kankaan tulee kestää pesukertoja

Vauvaperheessä pyykkiä syntyy tiuhaan tahtiin ja siksi myös petivaatteiden tulee kestää pesukertoja reikiintymättä ja nyppyyntymättä. Kangaslaatujen pesukestävyydessä on merkittäviä eroja. Sekoitekankaat, joissa on mukana polyesteriä tai akryylia nuhjuuntuvat helposti.

Moni ajattelee 100% puuvillan olevan hyvä valinta. Puuvillalajikkeissa on kuitenkin eroja. Edulliset 100% puuvillasta valmistetut lakanat ovat yleensä lyhytkuituista puuvillaa, joka nyppyyntyy yhtälailla kuin synteettinen materiaali.

Myös lakanakankaan vahvuus eli langan tiheys vaikuttaa petivaatteiden kestävyyteen. Langan tiheys ilmoitetaan petivaatteissa yleensä asteikolla 132–400 TC. Puuvillaisten lakanoiden lankatiheyden on hyvä olla vähintään 180, koska silloin kangas on kestävää ja laadukasta.

Hamppukangas on erittäin kestävää eikä nyppyynny pesussa. Päinvastoin – hamppukangas paranee pesukertojen myötä. Hamppulakanoiden kestävyys perustuu hamppukasvista saatavan kuidun lujuuteen. Hamppukangas on tyypillisesti lankaluvultaan puuvillakangasta harvempaa, mikä tekee lakanoista ilmavat ja hengittävät.

Ota siis aina vauvan petivaatteita valitessa huomioon materiaalin allergiaystävällisys, pehmeys, turvallisuus, hengittävyys sekä kestävyys.

Hamppukankaasta valmistetut HEMPEA vauvan petivaatteet

Valikoimastamme löydät vauvan lakanan, pussilakanan ja tyynyliinan, jotka on valmistettu perinteisin menetelmin ilman kemikaaleja. Luonnonsävyisen kankaan painatuksessa käytetään ainoastaan turvallisia, vesiohenteisia värejä, jotka eivät ole haitallisia vauvalle.

Kuvassa vauvan pussilakana ja vauvan tyynyliina Metsänlepo-kuosissa.

Kuvassa vauvan pussilakana ja vauvan tyynyliina Metsänlepo-kuosissa.

Hamppukankaasta valmistetut vauvan petivaatteet kestävät aikaa ja käyttöä. Ne voivat hyvinkin olla käytössä vielä lapselta seuraavalle ja sukupolvelta toiselle.

Tutustu vauvan petivaatteisiin

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.