HEMPEA yrittäjä Marja-Maija Valtonen

HEMPEA juurilla ja tuntureilla

HEMPEA on hampputekstiilejä Lapista tuntureiden juurelta ja mäntymetsien keskeltä

Luonto ja luonnossa liikkuminen on aina ollut tärkeä osa elämääni ja arkeani. Olisi vaikeaa kuvitella elämää ilman ympärillä olevia metsiä, hiljaisuutta, puhdasta vettä ja raikasta ilmaa.

Kun tutustuin ensimmäisen kerran hamppukankaaseen ja sen ekologisuuteen, ihmettelin miksei sitä ole enemmän saatavilla. Tästä syntyi ajatus yrityksestä, joka jollain tapaa käyttäisi nimenomaan hamppua ja tarjoaisi ihmisille mahdollisuuden käyttää tätä upeaa materiaalia. Erilaisten kangas- ja tuotetestausten jälkeen päädyin vuodevaatteisiin ja pyyhkeisiin, joissa kankaan pehmeys, kestävyys ja miellyttävyys tulevat parhaiten esille.

Mistä kaikki sai alkunsa?

Asuin Saksassa, jossa työskentelin lääketieteen alan start-up-yritysten parissa. Ihailin aloittelevien yrittäjien intoa ja paloa. Aloin haaveilla omasta yrityksestä, ja samaan aikaan kaipasin takaisin kotiin Lappiin, rauhallisempaan ja luonnonläheisempään elämään. Muutin takaisin Suomeen ja muutaman vuoden yritysidea kypsyi ja kehittyi mielessäni. Kunnes vuonna 2017 HEMPEA syntyi.  Toimin yrityksessä niin kuin minulle tuntuu luontaiselta ja yrityksen tärkeät arvot ovat myös henkilökohtaisia arvojani. Tuotteillani haluan välittää sinulle lempeyttä ja rauhaa, sitä samaa mitä luonto meille tarjoaa. Luonnon ja maapallomme lisäksi minulle tärkeää on ihmisten kunnioittaminen ja hyvinvointi.

Luonnollisuus

HEMPEA Pielpa hamppupyyhe pehmeää vohvelikangasta

Aitous ja luonnollisuus ovat läsnä niin materiaaleissa kuin työskentelytavassani. Hamppu on luonnolle ystävällinen materiaali, jonka viljelyssä ei käytetä kemiallisia lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita. Hamppu on vaatimaton kasvi, joka kasvaa pohjoisessakin. Sen viljely parantaa maan laatua ja sen tukevat juuret estävät eroosiota. Käyttämämme hamppu tulee Romaniasta, missä hamppukuitu käsitellään ja kehrätään langaksi sekä kudotaan kankaaksi ilman kemikaaleja, vain perinteisin mekaanisin menetelmin.

Hamppukangas sopiikin aivan täydellisesti luonnolliseen, lempeään HEMPEA maailmaan.

Haluan olla avoin yrityksen toiminnasta ja tuotannosta, kysy siis, jos jokin mietityttää.

Huolella läheltä

Vastuullinen toiminta tarkoittaa minulle mahdollisimman suoraviivaisia kumppanuuksia ilman useita välikäsiä sekä kaikkien yritystoiminnan osa-alueiden hankintaa mahdollisimman läheltä. Näin tuotanto-olojen valvonta ja niihin vaikuttaminen on helpompaa. Vastuullisuus tarkoittaa turvallisia työoloja ja reilua palkkaa kaikille ihmisille, jotka osallistuvat HEMPEA tuotantoketjuun.

Saamme hamppukankaan värjäämättömänä, kauniin luonnollisen hampun sävyisenä beigenä. Kankaat värjätään Suomessa, Nivalassa oeko-tex standardin mukaisesti (poislukien valkoinen tuplapussilakana, joka tulee valkaistuna kankaan tuottajalta Romaniasta). Kuosilliset kankaamme painetaan Forssassa. Tuotteet ommellaan täällä Ivalossa pienessä ompelimossa tai omalla HEMPEA työhuoneella. HEMPEA tuotteille on myönnetty Avainlippu-merkki.

Yksinkertaisesti kaunis

Suunnittelun ydin on luoda tuotteita, jotka kestävät aikaa ja käyttöä. Malliston tuotteet eivät vaihdu sesongin mukaan, vaan klassisen kauniit mallit ja sävyt pysyvät. Uusia tuotteita tulee hiljalleen, kun niiden aika on. Kaikki HEMPEA tuotteet sopivat toisiinsa ja voit vuosien varrella yhdistellä uutta vanhaan.

Suunnittelussa on huomioitu kestävyys materiaalin lisäksi siten, että tuotteissa ei ole hajoavia tai irtoavia osia, kuten vetoketjuja, nappeja tai nyörejä. Suurin osa mallistosta syntyy zerowaste-periaatteella ilman kankaan leikkuujätettä. Muutamasta tuotteesta syntyvää leikkuuylijäämää käytetään omiin tuotteisiin kuten lautasliinoihin tai laitetaan eteenpäin muiden yritysten käyttöön tai esimerkiksi hyväntekeväisyysprojekteihin. HEMPEA tuotannosta ei siis synny ollenkaan kangasjätettä.

Kuka täällä HEMPEA takana on?

Yrityksen takana olen minä, Marja-Maija, monesta innostuva herkkä haaveilija. Yksinyrittäjänä teen kaikkea tuotesuunnittelusta markkinointiin, tilausten pakkaamisesta somepäivityksiin. Leikkaan edelleen kaikki kankaat ompelijalle ja välillä myös ompelen tuotteita teille. Olen kolmen pienen tytön ja yhden isomman bonuslapsen äiti. Perhe on elämäni tärkein asia ja perheeni avulla myös yrittäjyys on mahdollista. Lapseni ovat sekä innokkaita avustajia että inspiraationa tuotekehittelyssä. Lasten tuotteet ovatkin syntyneet pikkuhiljaa lasten kasvaessa, kun omassa perheessä on tullut tarve uudelle tuotteelle kuten lasten lakanoille ja pyyhkeelle.

Onneksi saan välillä työskennellä taitavien, upeiden ammattilaisten kanssa niin tuotteiden valmistuksessa, valokuvauksessa kuin verkkokaupan ja brändi-ilmeen parissa tai jälleenmyyjien kanssa. Työskentelyä rikastuttavat myös yhteistyöt muiden samojen arvojen omaavien yritysten kanssa.

Mitä sinä haluaisit tietää HEMPEA yrityksestä, tarinasta tai tuotannosta?

Marja-Maija Valtonen | HEMPEA

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.