HEMPEA hampputekstiilien pesuohje

Kuinka hampputekstiiliä hoidetaan ja huolletaan?

Hampputekstiilien hoito-ohje

HEMPEA hamppupyyhkeet ja vuodevaatteet ovat usein ne kodin pidetyimmät ja käytetyimmät tekstiilit. Onneksi ne vain paranevat ja pehmenevät entisestään käytössä <3

Miten hampputekstiilejä hoidetaan niin, että ne pysyvät hyvinä mahdollisimman pitkään? Lue alta hoito-ohjeet hampputekstiileille.

Tutustu hamppukankaaseen

Oletko kiinnostunut millaista hamppukangas on ja miltä se tuntuu?

Voit helposti tutustua HEMPEA hamppukankaaseen tilaamalla kangasnäytteen. Näytesetti sisältää kaikki tuotteissamme käytetyt kankaat ja sävyt.

Hampputekstiilien pesu

Hamppu on luonnollisesti antibakteerinen materiaali ja se pysyy pitkään raikkaana. Siten se tarvitsee pesemistä harvemmin kuin monet muut tekstiilit kuten puuvillalakanat ja puuvillapyyhkeet.

Hamppu kestää korkeitakin pesulämpötiloja, 60°C tai jopa kuumempaa. Suosittelemme kuitenkin HEMPEA tuotteiden pesuun 40°C pesulämpötilaa, koska se on useimmiten riittävä puhdistamaan hampputekstiilin. Korkea lämpötila kuluttaa tekstiiliä sekä vie energiaa alhaista lämpötilaa enemmän.

Pesemällä tekstiilin nurinpäin säästät sitä ylimääräiseltä kulumiselta.

Hampusta irtoaa irtokuitua etenkin ensimmäisten pesujen aikana. Siksi suosittelemme pesemään hampputekstiilit erillään muista tekstiileistä ja samansävyisten kanssa.

Irtoavan nukan takia pesukoneen nukkasihti kannattaa puhdistaa säännöllisesti ja etenkin ensimmäisten pesujen jälkeen. Hampputekstiilin voi halutessaan kastella märäksi ennen pesua. Näin pesukoneessa on pesuohjelman aikana runsaasti vettä, ja irtonukka pääsee paremmin poistumaan pesuveden mukana.

Kun pesukoneen täyttää vain puolilleen, pysyvät lakanat ja pyyhkeet sileämpinä.

Huuhteluaineen sijaan etikka sopii hyvin hampputekstiilin hoitoon. Huuhteluaine jää tekstiilin pintaan ja vähentää hamppupyyhkeiden imukykyisyyttä. Huuhteluaine ei myöskään ole ekologista.

Linkous kannattaa tehdä maltillisilla kierroksilla, korkeintaan 800 rpm. Näin hamppukankaaseen ei jää hankalasti poistettavia vekkejä ja ryypyjä.

  • Pese nurinpäin 40°C.
  • Poista tahrat tuoreeltaan luonnollisella saippualla, esimerkiksi sappisaippualla tai marseille-saippualla.
  • Pese erillään muista tekstiileistä ja samansävyisten kanssa. Puhdista nukkasihti säännöllisesti.
  • Käytä kevyttä linkousta (korkeintaan 800 rpm).
  • Älä käytä huuhteluainetta, mutta pyykkietikka sopii hyvin hampulle.

Pesuohje HEMPEA lakanoille ja pyyhkeille

Tahranpoisto hampputekstiileistä

Tahrat lähtevät hyvin irti hampusta, joten hampputekstiilien kuten lautasliinojen tai pöytäliinojen käyttöä arjessa ei kannata pelätä.

Parhaan pesutuloksen saat, kun poistat tahrat tuoreeltaan esimerkiksi sappisaippualla, tai muulla luonnonmukaisella tavalla.

Hyvän tahranpoisto-oppaan löydät esimerkiksi Marttojen sivuilta.

Hampputekstiilien kuivaus ja silitys

Hamppukangas rypistyy käytössä jonkin verran samaan tapaan kuin pellava. Toisaalta se oikenee hyvin, kun sen suoristaa märkänä ja kuivattaa pyykkinarulle ripustettuna.

Halutessaan hampputekstiilin voi silittää tai mankeloida. Hieman kosteana hamppukangas siliää parhaiten. Jos pyykki on ehtinyt kuivua kokonaan, sen voi suihkuttaa sumutepullosta vedellä kosteaksi. Hampputekstiilin voi silittää kuumalla (3 pistettä).

Kuivaaminen kuivausrummussa kuluttaa hamppukuitua ja lyhentää tuotteen käyttöikää.

  • Älä kuivata kuivausrummussa.
  • Oikaise hampputekstiilit muotoonsa ja ripusta pyykkinarulle kuivumaan.
  • Silitä tai mankeloi nurjalta kosteana. Kuivunut tekstiili kannattaa sumuttaa vedellä kosteaksi.
  • Silitys kuumalla (3 pistettä).

HEMPEA pyyhkeiden kuivaus ja silitys

Korjaus ja kierrätys

Kestävinkin tekstiili tulee joskus käyttöikänsä päähän. Jos tuotteeseen tulee reikä, sen voi korjata. Meiltä voit pyytää kangastilkun, jolla pienet kulumat voi paikata.

Kun tekstiilistä on jonain päivänä aika luopua, sen voi kompostoida. Kompostointia parempi vaihtoehto on viedä kierrätettävä tekstiili tekstiilijätteen keräyspisteeseen.

Voit myös kierrättää materiaaliksi uusiotuotteisiin itse tai lahjoittamalla ystävälle, yhdistyksille tai yrityksille. Loppuun käytetystä vuodevaatteesta voi tehdä esimerkiksi pyyhkeitä tai siivousrättejä.

Haluatko lukea lisää tämänkaltaista sisältöä?

HEMPEA-uutiskirjeissä kerron lähemmin tuotannosta, materiaaleista, yrityksen arjesta Lapissa. Sekä uutuuksista, ennakkomyynneistä ja alennuksista.

Uutiskirjeen tilaamalla saat seuraavasta tilauksestasi 10 € alennuksen! Alennus koskee yli 50 € tilauksia.

 

Takaisin blogiin

1 kommentti

Tässä kirjoituksessa oli hyvät ohjeet hampputekstiileille ja hyvä tietää, että ne kannattaa pestä erillään irtokuidun takia. Taidanpa hankkia uutta hyvän tuoksuista pyykkietikkaa omille hamppuvaatteille huuhteluun, kiitos vinkistä. Minusta on ihanaa, kun vaatteet ovat oikein hyvin hoidetut, joten olen hankkinut joillekin vaatteilleni aika ajoin tekstiilipesun ammattilaiselta, jos vain saan sen edullisesti. https://www.pesulasanikaarina.fi/palvelut

Alina

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.