Makuuhuoneen sisustus – 10 sisustusideaa

Makuuhuoneen sisustus – 10 sisustusideaa

Olet varmasti huomannut astuessasi sisään hienoon hotellihuoneeseen, että kaikki huonekalut ja muut sisustuselementit tuntuvat olevan harmoniassa. Sänky näyttää kutsuvalta, valaistus on rauhoittava, matto tuntuu ihanan pehmeältä paljaiden varpaiden alla ja kuitenkin kokonaisuus on samalla käytännöllinen. 

Hotellissa makuuhuoneen sisustaminen on saatu näyttämään vaivattomalta, mutta miten samaan lopputulokseen pääsisi myös kotona? Lukemalla tämän saat 10 sisustusvinkkiä, joiden avulla teet kotisi makuuhuoneestasi tyylikkään, kutsuvan ja rauhoittavan.

Tee sängystä makuuhuoneen keskipiste

Yksi helpoimmista tavoista lähestyä makuuhuoneen sisustamista, on pohtia huonekalujen järjestys uudelleen ja tehdä sängystä tilan keskipiste. Sängyn asettaminen keskipisteeksi on loogista myös siksi, että makuuhuone on tarkoitettu nimenomaan nukkumista varten. Helpoin tapa antaa sängylle päärooli on asettaa se keskelle huonetta, kuten myös hotelleissa on tapana. Tämä kuitenkin vaatii sen, että makuuhuone on riittävän suuri. 

Sänkyä voi korostaa myös hankkimalla sängynpäädyn. Sängynpäätyjä on saatavilla myös erikoisen muotoisina ja useassa värissä, jolloin sängynpääty voi toimia parhaimmillaan katseenvangitsijana.

Sängynpäädyn sijaan myös päätyseinän tapetoiminen tai maalaaminen korostussävyllä voi olla hyvä vaihtoehto. Jos päädyt tapetoimaan tai maalaamaan, varmista, että seinään valitsemasi sävyt toistuvat myös muuten makuuhuoneen tekstiileissä, esimerkiksi matossa tai tyynyissä.  

Sänky keskellä makuuhuonetta

Valitse verhot, jotka ovat sekä tyylikkäät että pimentävät

Makuuhuoneen verhot ovat erittäin tärkeät unenlaadulle. Siksi verhoissa kannattaa suosia ensisijaisesti täysin pimentäviä kankaita. Pimentävät kankaat ovat usein myös painavia, jolloin ne laskeutuvat kauniisti sivuverhoina.

Jos kuitenkin haluat valita makuuhuoneeseesi keveämmät sivuverhot esimerkiksi kesäaikaan, voit hankkia ikkunalasien väliin pimentävät kaihtimet. Tällöin pimentävyys ei ole sivuverhojen valinnassa ratkaiseva tekijä, koska kaihtimet pimentävät riittävästi. Esimerkiksi hamppukankaasta valmistetut Nammi lakanat sopivat hyvin keveiksi sivuverhoiksi.

Tee sängystä kutsuva kerrostamalla tekstiilejä

Sängystä ja petauksesta tulee kutsuva, kun kerrostat rohkeasti tekstiilejä. Voit valita sänkyyn sekä isoja että pieniä tyynyjä, jotka voit asetella peitteen päälle sängyn ollessa pedattuna. Nuvvus tyynyliinat sopivat hyvin myös isoon, 60 x 80 -kokoiseen tyynyyn.

Hankkimalla päiväpeitteen saat pedattua sängyn siistiksi olivatpa lakanat millaiset tahansa. Paksun torkkupeiton voi vielä heittää lopuksi petauksen päälle luomaan pehmeää ja rentoa tunnelmaa.

Satsaa valaistukseen

Makuuhuoneen ainoaksi valoksi ei kannata valita kovaa, ylhäältä alas suuntautuvaa kattovaloa. Sen sijaan makuuhuoneen valaistuksessa kannattaa pitää mielessä monipuolisuus.

Epäsuora valaistus on tärkeää kattovalon ohella, jotta makuuhuoneeseen saadaan luotua rauhoittava ja pehmeä tunnelma. Epäsuoraa valoa voit tuoda makuuhuoneeseen esimerkiksi lattiavalaisimella ja sängyn molemmin puolin sijoitelluilla lukuvaloilla.

Valitse vuodevaatteet, jotka tukevat hyvää unta

 Hiostavat ja ihoon liimautuvat vuodevaatteet pilaavat unen olipa makuuhuone sisustettu kuinka kauniisti tahansa. Vuodevaatteet ovat tärkeä unenlaatuun vaikuttava tekijä ja siksi niihin kannattaa satsata. Luonnonmateriaalit ovat tyypillisesti hyvä valinta lakanoihin, sillä ne lämmittävät ihanasti viileään vuodenaikaan ja antavat ihon hengittää kesäkuumalla. 

Luonnonmateriaaleista tutuin lienee pellava, joka on sekä hengittävä että luonnollisen ja rouhean näköinen materiaali. Yhä useampi pellavasta pitävä valitsee kuitenkin hamppukankaasta valmistetut vuodevaatteet. Hamppukankaan kuitu on lujempaa kuin pellava ja siksi kestää paremmin myös kulutusta.  

Älä unohda taidetta

Monessa suomalaisessa kodissa makuuhuoneen seinät jätetään täysin paljaiksi ja taidetta ripustetaan vain olohuoneeseen. Täysin paljaat seinät eivät kuitenkaan hengi kodikkuutta. Taiteella saat myös luotua makuuhuoneeseen hotelleista tuttua tyylikkyyttä. Sitä paitsi – heräät makuuhuoneessasi lähes joka päivä, joten miksi et näkisi ensimmäisenä herätessäsi jotain kaunista seinillä?

Taidetta löydät helposti netistä sekä myös paikallisista gallerioista ja taidelainaamoista. Jos et ole valmis hankkimaan taideteoksia, voit kokeilla vaihtoehtoisesti myös sisustusjulisteita.

Hanki riittävän iso matto, joka kokoaa huonekalut yhteen 

Makuuhuoneen maton tulisi olla tarpeeksi suuri täyttämään suurin osa lattiatilasta ja olla huomattavasti sänkyäsi suurempi. Maton tulisi alkaa muutaman sentin päästä yöpöytien edestä ja ulottua sängyn reunojen yli niin, että pystyt helposti seisomaan matolla sängystä noustuasi. Maton tulee ulottua reilusti reunan yli myös sängyn jalkopäädystä. 

Oikeankokoinen matto sitoo koko makuuhuoneen sisustuksen yhteen selkeäksi kokonaisuudeksi ja vaikuttaa merkittävästi makuuhuoneen tunnelmaan.

Tee tilasta rauhoittavan symmetrinen

Erityisesti makuuhuoneen sisustuksessa symmetriaan on hyvä kiinnittää huomiota. Symmetrisyys luo mielikuvan tasapainosta ja järjestyksestä, millä on rauhoittava vaikutus.

Makuuhuoneeseen symmetriaa voi luoda valitsemalla molemmille puolille sänkyä samanlaiset yöpöydät sekä pöytä- tai seinävalaisimet. Jos makuuhuoneen tietyllä seinällä on ikkuna, voit luoda symmetriaa asettamalla peilin vastakkaiselle seinälle.

Varmista riittävä säilytystilan määrä

Mikään ei tee makuuhuoneen tunnelmasta rauhattomampaa kuin yöpöydille kasautuvat tarpeettomat pienet tavarat tai lattialle kertyvät vaatekasat. Makuuhuoneessa kannattaakin varmistaa, että säilytystilaa on riittävästi. Suosi yöpöytiä, joissa on pienet laatikot kirjoille, latureille ja muille pientavaroille. 

Moni säilyttää makuuhuoneessa myös vaatteita. Siksi kannattaa varmistaa, että vaatekaappi on mahdollisimman toimiva. Jos makuuhuone on pieni, kannattaa harkita liukuovikaapistoja, jotka eivät vie tilaa avautuessaan.

Pitäydy tietyssä väripaletissa

Valitse makuuhuoneen seiniin, sisustustekstiileihin ja huonekaluihin väripaletti, jonka sävyt sopivat yhteen. Useimmiten makuuhuoneeseen sopivia väripaletteja löytyy neutraalien ja maanläheisten sävyjen joukosta, mutta toki suosi niitä värejä, jotka saavat sinut tuntemaan olosi rauhalliseksi.

Voit etsiä valmiita väripaletteja helposti Googlen kuvahausta esimerkiksi avainsanalla “bedroom color palette”. Tällä haulla löydät väripalettien lisäksi myös esimerkkikuvia siitä, miten paletin värejä kannattaa hyödyntää.

Rauhoittavat ja kestävät HEMPEA makuuhuoneen tekstiilit 

HEMPEA vuodevaatteet ovat kuin lempeä syli, johon saat nojautua aina iltahämärän saapuessa. On jälleen lupa levätä.

Vuodevaatteet valmistetaan ekologisesta ja pehmeästä hamppukankaasta.

Tutustu valikoimaan

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.